Dış Cephe Kaplama Malzemeleri
Mimarlıkta cephe malzemesi, mimarın yapıya olan yaklaşımını gösterir. Seçilen malzemenin rengi, dokusu, malzeme türü ve uygulanma biçimi gibi farklı seçimleri yapının kimliğini yansıtır. Bu nedenle önemli bir tasarım konusudur. Her yapının farklı kimliği olsa da kentin de bir kimliği bulunmaktadır. Yapılara yapılan farklı cephe tasarımları ise bir araya gelerek bir kent silueti oluşturur.
Bu nedenle mimarlık demek kenti tasarlamak demektir ve kentin kimliğini bozmadan doğru malzeme ile uygulama teknikleri kullanılması önemli bir konudur.
Bir meydanın en orta noktasından bir yapıya yaklaştığımızı hayal edelim. Dikkatimizi çekerek yapıyı öne çıkaran ilk şey yapının dış cephesi olacaktır. Bu öne çıkış belirgin olabildiği gibi silikte olabilir. Belirgin veya silik olması tamamen mimarın nasıl bir cephe tasarlamak istediği ile ilgilidir ki bahsedilen siliklik olumsuz bir durum değildir; kullanılan malzemenin doku, renk, boyut, işlevsellik, çevresel tarihi kimlik veya tasarımcının mimari anlayışındaki yalınlığı belirtebilir.
Bu değişebilen kararlar dışında cephe kaplaması hakkında araştırma yaparak bu yazımda dış cephe kaplamasının nasıl olması gerektiği, cephe kaplama bileşenleri, kaplama malzemeleri, Türkiye ve Dünya’da ki uygulama örneklerinden bahsetmeye karar verdim.
Dış cephe kaplaması nasıl olmalıdır?
Doğrudan yapı dışından, yani atmosferden gelen etkileri duvar çekirdeğinden koruyan dış cephe kaplamasıdır.
❏Atmosferin kimyasal etkilerine dayanıklı,
❏Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden bozulmamalı,
❏Sıcaklık farkıyla oluşabilecek genleşme ve daralmalardan dolayı zarar gelmemesi,
❏Yağış sularında bozulmamalı ve suyu içeriye almamalı,
❏Havalandırma özelliği olmalı,
❏Rüzgar yüküne karşı dirençli ve rüzgar geçirimsiz olmalı,
❏Binanın mimari özelliğine uygun ve estetik olmalı,
❏Kolay tamir edilebilir olmalıdır.
Özetle; mekanik, iklim koşulları ve kişisel tercihlerle uyumlu olması gerekir.
Dış cephe kaplamasının bileşenler nelerdir?
Taşıyıcı: Cephe kaplamalarında binanın kolonu kadar önemlidir. Yüzeye ulaşan suyun dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca kaplama malzemesini taşır.
İzolasyon: Isı, ses, su, ultraviyole vb. izolasyon malzemeleridir.
Kaplama Malzemesi: Cam, kompozit, seramik, ahşap, taş vb.malzemelerdir.
Uygulama yönünden dış cephe kaplamasının sınıflandırılması
1) Dış Sıva ve Boyalar: Dış cephelerde kullanılan dış cephe boya ürünleri, farklı sorunlara uygun çözümler getirme amaçlı kullanılır. Bunlar; çatlama, kabarma, tebeşirlenme, kirlerin toplanması, çiçeklenme, solma, donma, üst üste bindirme, küf, paslanma gibi.

2)Yapıştırıcıyla tespit edilen plaka halindeki kaplamalar: Farklı boyutlarda plaka halinde bulunan duvar kaplamaları, bir yapıştırıcı harç tabakasıyla duvar üzerine uygulanır.
- Cam Kaplamalar (Cam mozaikler)
- Seramik Kaplamalar
- Doğal ve Yapay Taş Plakalar

3) Konstrüksiyon sistemiyle uygulanan plaka halindeki kaplamalar: Bu tür uygulamalarda duvarla arasında hava boşluğu bırakacak şekilde duvara bir konstrüksiyon sistemi aracılığıyla monte edilen kaplamalardır. Kullanılan kaplama malzemeleri birbiriyle geçmeli olarak birleştirilir, böylece içeriye su girişi engellenmiş olur.
- Kenet sistemiyle tespit edilen doğal ve yapay taş plakalar
- Asbestli çimento levha kaplamalar
- Metal kaplamalar
- Polimer kaplamalar
- Ahşap kaplamalar

4) Prefabrik duvar panelleri: Mevcut bir dış duvara panelin dışarıdan takılması ile uygulanabilir. Amaç zaman & işgücü tasarrufu sağlamaktır. Paneller duvara bir konstrüksiyon aracılığıyla arada hava boşluğu kalacak şekilde tespit edilebileceği gibi boşluk bırakmadan da uygulanabilir. Bu tür kaplama panellerinin dış yüzeyleri seramik, doğaltaş, cam, asbestli çimento levha olabilir.

5) Giydirme Cepheler: Bir yapının taşıyıcı sistemine dıştan monte edilen bir ızgara ile bu ızgara sisteme takılan panellerden oluşur.
İşlemin gerektirdiği şekilde saydam ya da opak, hareketli veya sabit yüzeylerden oluşabilir. Işık geçirmesi gereken yada pencere işlevi gören bölümler sadece camdan oluşur.

Dış Cephe Kaplama Malzemeleri

1. Dış Sıva ve Boyalar:
- Silikon Esaslı Dış Cephe Boyaları
- Akrilik Esaslı Dış Cephe Boyaları
- Grenli Sıva


2.Ahşap Kaplamalar:
- Malzeme ağaçtan elde edildiği için doğaldır.
- Diğer kaplama malzemelerine göre hafiftir. Dolayısıyla yapı temeline iletilen yüklerde hafif olur.
- Depreme dayanıklıdır.
- İçine eklenen özel materyaller sayesinde ısı yalıtım özelliği kazandırılır.
- Hava alabilen bir malzeme olduğundan, yüzeyde yoğuşma meydana gelmez.
- Üretiminde ve kullanımında diğer malzemelere nazaran daha az enerji tüketilir.
- Diğer malzemelerle uyum içinde kullanılabilir.
- (-) Ancak; nem oranı yüksek malzeme kullanıldığında yüzeyde çatlaklar olabilir.

3.Doğal Taş Kaplamalar:
- Çevresel faktörlerden kaynaklı darbe ve aşınmalara karşı koruma amacı ile kullanılabileceği gibi konutların toprak zemin ile temasını engellediği için cephe ve çevre düzenini sağlamak amacı ile de kullanılabilmektedir.
❏Mermerler
❏Travertenler
❏Granit

4.Cam ve Seramik Kaplamaları:
❏Cam mozaik
❏Seramik
❏Terracotta
❏Pres kaplama tuğlaları

5.Yalı Baskı (Siding Kaplama)
Amerikan Evleri Osmanlı Yalıları

6.Metal Panel Kaplamalar
❏Mesh Cephe
❏Corton Cephe

7.Giydirme Cepheler
❏Kompozit
❏HUECK Sistemi
DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
Seramik Kaplamalar

Seramik cephe kaplama sistemi yüksek aşınma ve darbe dayanımı, düşük su emme özelliği, leke tutmaması, kolay monte edilebilmesi, dış hava şartlarına dayanıklı olması, çok sayıda renk ve ebat seçeneğine sahip olması gibi özelliklerinden dolayı iç ve dış cephelerde tercih edilen malzemelerdir.
Seramik Cephe Kaplama Sistemleri; Mekanik Yapıştırma, Klipsli, Gizli Kanallı, Poliüretan Askılı ve Multi Klipsli olarak beş farklı şekilde uygulanır.
Mekanik Yapıştırma Seramik Kaplama

Seramik Klipsli Sistem


Zikov (Gizli Kanallı) Sistem

Uygulama Videosu
Mekanik Yapıştırma https://www.youtube.com/watch?v=apWMjwBiN4Y&ab_channel=EGEDETAYGROUP
Klipsli Sistem https://www.youtube.com/watch?v=x5xcnRIfq0A&t=359s&ab_channel=ErdemFidan
Sinterflex Kaplamalar
Sinterflex cephe kaplama sistemi çevreye duyarlı bir teknoloji ile üretilen çevre dostu bir seramik kaplamadır.
Hafif, estetik, pürüzsüz bir yüzeye sahip, ısı yalıtımı beton ve demir bileşenlere göre 65 kat daha iyi, yangına, asitli solventlere ve lekeye karşı dayanıklıdır.
Bir sinterflex levha yaklaşık 21 kg. (7 kg/m2) ağırlığındadır. Sinterflex cephe kaplama uygulaması; Şantiyede alınacak röleveye göre Sinterflex panel yerleşim projesi, standart detaylar doğrultusunda çizilir.

Sinterfleks Klipsli Sistem

Doğal Taş Kaplamalar
Yapıları dış etkilerden koruması, yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakımlara ihtiyaç göstermemesi, ışığı yansıtması ve parlaklığını uzun süre koruyarak ilk günkü görüntüsünü yıllarca kaybetmemesi özelliklere sahiptir.
Doğaltaş Cephe Kaplama Sistemi Yatay Nok., Dikey Nok., Profilli Yatay Bağ., Profilli Dikey Bağ., ‘‘L’’ Profilli Bağ. ve ‘‘İnce Taşlar’’ için Profilli Bağ. olarak altı farklı şekilde uygulanır.



Terracotta Kaplamalar
Pişmiş toprak anlamına gelen Terracotta kil ve doğal malzemelerden endüstriyel olarak üretilmektedir.
● Terracotta paneller kil ve kaolen gibi doğal malzemelerden üretilir. Cephelerin doğal olarak havalanmasını sağlayan, mimari hayal gücünü sınırlamayan cephe kaplama malzemeleridir.
● Terracotta Cephe Kaplama Sistemi Mekanik Tek Cidarlı, Mekanik Kalın Çift Cidarlı ve Mekanik İnce Çift Cidarlı olarak üç farklı şekilde uygulanır.


Kompakt Laminat Cephe Kaplamalar
Kompakt Laminat Cephe Kaplama, alüminyum profillerden yapılan, binanın dışına estetik bir görünüm kazandıran kompakt laminat plakaların güvenli bir şekilde monte edilmesinden oluşan cephe sistemidir.
● Diğer cephe sistemlerine göre birçok artısı olan kompakt laminat cephe kaplamalarının en büyük artısı binanın nefes almasını sağlamasıdır.
● Kompakt Laminant Cephe Kaplama Sistemi Agraflı, Perçinli ve Yapıştırmalı olarak üç farklı şekilde uygulanır.

Klinker Cephe Sistemleri
Klinker sistemler doğal kilden üretilmektedir, yüksek sıcaklık farklarına, ultraviole güneş ışınlarına ve zorlu hava koşullarına karşı
oldukça dayanıklı sistemlerdir.
● Mekanik Klinker Cephe Sistem, Mekanik Teknoplus Sistem, Isı Yalıtımlı Klinker Cephe Sistem ve Çimentoesaslı Yapıştırıcı ile Klinker Cephe Sistem ile 4 farklı sistemle yapılır.

Mesh (Genişletilmiş Metal) Kaplamalar
Ekonomik ve hafif olması sebebi ile son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan genişletilmiş metal cephe panelleri, yapılarda sıklıkla cephe kaplaması ve güneş kırıcı olarak kullanılmaktadır.
● Genişletilmiş metal paneller; Alüminyum, Bakır, Paslanmaz,Siyah sac, Titanyum çinko,Corten levhalarından kutu profilden imal edilebilir. Tek parçalı yapıları sayesinde uzun ömürlü ve sağlam yapı malzemeleridir.

Corten Panel Kaplamalar
Estetik görünümlü ve yüksek dayanımlı bir cephe kaplama yöntemi olan corten panel, karbon çelikler gibi tamamen doğal bir malzemedir. Paslı, paslandırılmış veya eskitme çelik olarak ta bilinir.
● Yüzeyde oluşan paslanma koruyucu bir tabaka oluşturarak metalin mukavemetini ve ömrünü uzatır. Bakım gerektirmeyen, dayanıklı ve uzun ömürlü bir malzeme olarak özellikle cephe kaplamalarında tercih edilmektedir
Kompozit Cephe Kaplama Sistemleri
Alüminyum Kompozit Panel Giydirme Cephe Sistemi, iki yüzü alüminyum levha ile kaplı 4mm kalığında istenilen ölçü ve şekilde, bitiş ve sağır cephelerde kullanılan kompoze levha uygulamasıdır.
● Bina desenlerine uyularak yapılmış çelik yada alüminyum karkas üzerine uygun ölçüde hazırlanmış kompozit levhalar vidalı sistemle monte edilerek yapılır.

Alüminyum Kompozit Panel Cephe Kaplamasının Avantajları:
● Son derece dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
● Yüksek oranda ısı ve ses yalıtımı sağlar.
● Farklı cephe kaplama sistemlerine oranla çok daha hafiftir.
● Pürüzsüz yüzeyli ve darbelere karşı dayanıklıdır.
● işlemesi ve uygulaması kolaydır.
● Bakım ve temizliği basittir.
● Korozyona karşı dayanıklıdır.
● Renk ve desen seçenekleri sayesinde uygulandıkları mekânlara
göz alıcı şekilde şıklık katarlar.
● Uygulandıkları bina ya da iş yerleri için kurumsal kimlik oluşturma
ya da mimari bütünlük sağlama açısından son derece faydalı
ürünlerdir.

Dekoratif Doğal Taş Cephe Kaplama
● Traverten,
● Kayrak,
● Kireç taşı,
● Oniks benzeri taş çeşitlerinden
oluşmaktadır.
Bu malzemeler, kesme taşlar şeklinde bazı geometrik biçimlere de sahip olabilirler.
Fibercement / Betopan Cephe Kaplama
Sudan etkilenmeyen, üstün ısı ve su yalıtım özelliği olan ve asbest barındırmayan lifli yapısı ile homojen özelliğe sahiptir.
● Kolay kesilebilen ve istenen renge boyanabilen fibercement dış cephe kaplama levhaları ile üretilebilir.

Cretox Beton Cephe Kaplama (Yeni Nesil Doğal Brüt Beton Cephe Duvar Kaplama Paneli)
●CRETOX duvar kaplama paneli ile dış cephe brüt beton giydirme paneli, iç mekan brüt beton duvar kaplama ve beton tavan kaplama alanlarında kullanılmaktadır.
● Hafif beton panel olması nedeniyle tercih edilmekte, dış cephe beton kaplama projelerinde profil üzerine doğrudan yapıştırma yöntemi ile uygulanabilmektedir.
● Çimento ve organik doğal hammaddeden üretilmiştir.
● Saf çimento ve doğal hammaddelerden üretilen, kendinden renkli, özel nano korumalı, A sınıfı yanmaz, %100 doğal beton cephe ve beton duvar kaplama malzemesidir.

Giydirme Cephe
●Giydirme cephe özellikleri ise bu sistemler hafif ve ince olmaları, hızlı şekilde uygulanır olmaları, bakımı kolay olması, temizliğinin kolay yapılıyor olması, estetiktirler, taşıma kolaylığı ile toz ve kir geçirmemesi ile bilinirler.
● Çeşidine göre kaplama sistemleri yediye ayrılır. Bunlar; kapaklı cephe sistemleri, strüktürel silikon cephe sistemleri, panel cephe sistemleri, transparan cephe sistemleri, ışıklık (skylight) sistemleri, kompozit panel cephe sistemleri ve doğrama cephe sistemleridir.
●Giydirme cephelerin tercih edilmesinde çeşitli faktörler rol oynar; fonksiyonel, estetik ve hafif olmalarının yanı sıra yapıyı
güneş ışınları, yağmur, gürültü ve diğer çevresel zararlardan koruması, olası şekil hatalarını gidermesi, renk ve doku bozukluğu gibi estetik kusurların bulunmayışı, yalıtım ile enerji tasarrufu sağlaması gibi çeşitli avantajlara sahiptir.
● Cephe sistemleriyle ilgili kaplama cinsi ya da kaplamanın ağırlığı ne olacağına dair tüm yapılarda ağır asma ve hafif asma şeklinde 2 çeşit sistem kullanılır. Ağır asma modeller, metrekare başı 100 kg panel ağırlığı olanlar olarak nitelendirilirken, 100 kg/m2’den küçükse panellerde hafif asma adı verilen paneller kullanılır.
● Giydirme cephelerin strüktürü cephesinden bağımsız olarak tasarlanır. Alüminyum mulyon ve transomlar tutturulup, ikinci strüktüre cam panel asılarak gerçekleştirilir. Giydirme cephede parapet arkasına ya da döşeme önüne geçen spandrel panellerinde ki camlar, çatlamayı önlemek için temperli olarak uygulanır.
Kapaklı Cephe Sistemleri

●Alüminyum düşey griyajların, kattan kata çelik veya alüminyum ankrajlar ile betonarme döşemeye bağlanması ile oluşur geçilen açıklığın kattan kata yüksekliği ve rüzgar yükü, düşey griyajın kesitini belirler. Yatay griyajın kesiti ise cam yükü ve geçtiği mesafeye bağlıdır. Alüminyum düşey griyajın statik olarak lx (atalet momenti ) değerinin yeterli olmadığını yüksekliklerde çelik takviye yapılmalıdır. Çelik konstrüksiyon alüminyum kapak ile kapatılarak estetik bir görünüm sağlanır. Binanın geometrisi, bulunduğu yerdeki rüzgar şiddet, düşey taşıyıcılar arasındaki mesafe ve cam ağırlığı gibi faktörler dikkate alınarak statik hesaplamalar yapılır.
Silikon Cephe Sistemleri

●Strüktürel Silikon Kaplama Sisteminde dıştan baktığımızda alüminyum profil görülmeyip, cam derzlerinde 15 mm genişliğinde ve 15 mm derinliğinde fuga bulunmaktadır. Cam ve alüminyum panel arasında silikon, çift camda ise iki cam arasında komponentli silikon kullanılmaktadır.
Spider Cephe Sistemleri / Transparan Cephe
●Spider Sistem Cephe, diğer cephe sistemlerinden ayıran temel özellik, bu sistemde taşıyıcı olarak alüminyum yerine farklı bir konstrüksiyon elemanı kullanılması ve daha şeffaf cepheler elde edilmesidir.
● Mimari tasarıma göre ana taşıyıcı sistem olarak; paslanmaz, boyalı çelik taşıyıcılar, paslanmaz gergiler veya özel taşıyıcı cam bloklar kullanılabilmektedir. Sistemde tercihe göre tek cam ya da ısıcam uygulaması yapılabilir.

●Transparan cam cephe sistemi ; cephe kaplama malzemesi olarak sadece şeffaf camın kullanılmasından ötürü iç ve dış ortam arasındaki görülebilirlik oranının maksimum düzeyde tutulmasıdır.
Dört Tarafından delinen cephe camları paslanmaz rotiller vasıtası ile mekanik olarak arka cam taşıyıcılara bağlanmaktadır.
Yarı Kapaklı Giydirme Cephe Sistemleri

● Dışta kullanılan yatay veya düşey eksendeki kapak profilleri isteğe göre iptal edilip, bu profillerin yerine, fuga boşluklarına silikon dolgusu yapılır.
● Böylelikle, dışarıdan bakıldığında cephe yüzeylerinde düşeyde ya da yatayda istenilen yarı silikon yarı kapaklı form elde edilebilir.

Renkli Cephe Membranı

● Her türlü, ahşap-cam-metal mesh-polikarbonat veya cephe elemanı arkasında cephe yalıtım membranı olarak kullanılır.
● UV ışınlarına karşı yüksek koruma sağlar.
● Nefes alma özelliği sayesinde cephelerde oluşabilecek yoğuşma, küf ve mantara karşı tam koruma sağlar.
● Her türlü iklim koşulları altında mükemmel performans gösterir.
● Çok şiddetli ve sağanak şeklinde yağan yağmur altında dahi su geçirmez özelliğe sahiptir.
Güneş Kırıcı Cepheler
●Güneş enerjisinden maksimum derecede yararlanmak veya onu kontrol etmek amaçlı
uygulanan sistemlerdir.
● Binaya gelen direkt güneş ışınlarının engellenmesinde etkili bir yoldur.
● Güneş kırıcılar, cephe kaplama sistemlerine entegre edilebilirler.

● Güneşin direkt ışınları olan zararlı radyasyon ışınlarından koruyan güneş kırıcılar gün ışığının optimum şekilde kullanılmasını da sağlar.
● Sabit olarak monte edilseler de güneş kırıcıları manuel olarak kontrol etmek de mümkündür ya da isteğe bağlı olarak gün ışığının durumuna göre elektrikle otomatik olarak pozisyon değiştiren güneş kırıcılarda yapılmaktadır.
● Güneş kırıcılar, güneşten gelen ışınları engellemesinden dolayı, güneşin ısı enerjisi yayınlayan ışınlarının da yapı içine girmesini engellemiş olur. Bu da yaz aylarında soğutma giderlerinin azaltılmasını sağlar.


Manuel Güneş Kırıcı Sistemler

Motorlu Toplanır Güneş Kırıcı Sistemler

Kinetik Cepheler
● Kinetik cephe: Güneşin gün içindeki konumuna göre koruma yüzeyleri hareket edebilen, hava koşullarına göre açılır-kapanır çatılar veya kütle tasarımı her daim değişebilen, ezberlenemez bir cephe yaratılmasıdır.

ÖRNEK UYGULAMALAR
Tekfen Levent Ofis, İstanbul
Alüminyum Güneş Kırıcı, Cam Giydirme Cephe Kaplaması
● Tasarımından uygulamasına kadar birçok yeniliği barındıran Levent Ofis’in konsept tasarımı Mimar Prof. Juan Pablo Molestina’ya (M. Arch., BDA), mimari projeleri ise Swanke Hayden Connell Architects’e (SHCA) ait.
● Levent Ofis, merkezi iş alanındaki Shell&Core (Bina Kabuğu ve Çekirdeği) kategorisinde LEED sertifikasına sahip ilk ofis binasıdır
TEV Ofis, Ankara
Alüminyum Güneş Kırıcı Sistemi / Silikon Giydirme Cephe
● TAS Architects ve Gökhan Aksoy Mimarlık tarafından tasarlanan Türk Eğitim Vakfı Ofis Binası Ankara Tunalı Hilmi Caddesi’nde bulunuyor.
● Tunali Hilmi Caddesi’nin başlangıcında ve fark edilir bir noktada bulunuyor olması, tasarımı, rengi ve malzemeleriyle simge bir yapı niteliği taşıması proje kararlarındaki en önemli kriter olmuştur. Bu anlamda, cephe tasarımı ön planda tutulmuş, kullanılan güneş kırıcılar yapının mevcut alan içerisinde farklılaşmasında önemli rol oynamıştır. Güneş kırıcılar estetik bir vurgu dışında ışığın kontrolü açısından da işlevsel bir güce sahiptir.
Yaşam Merkezi, Konya
Terracotta Cephe Kaplaması
● Teğet Mimarlık tarafından tasarlanan ve inşaatı 2016 yılında tamamlanan Yaşam Merkezi Konya Selçuklu ‘da bulunuyor.
● Konya Yaşam Merkezi, konumu ve programı dahilinde şekillenir. Orta Anadolu köylerinde alçak kerpiç yapılarda görülen, yapıların organik bir doku dahilinde yan yana gelmesi ile oluşan bu girift yapının iklimsel gereksinimlere uygunluğu projede baz alınmıştır.
● Proje bir araya gelerek ortalarında yarı açık bir iç sokak oluşturan kütlelerden oluşur. Oluşan iç sokak yapının zemininde yayılmış ana dolaşım mekanıdır.
Segman Sanayi, Samsun
Beton Panel Cephe Kaplaması, Alüminyum Güneş Kırıcı
● PS Mimarlık tarafından tasarlanan ofis yapısı Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor.
●Farklı özelliklerde endüstriyel ve karma yapı dizgesine sahip bir bölgede bulunan yapının, esnek mekânsal kullanıma olanak veren, güçlü, yalın ve tutarlı bir duruş sergilemesi hedeflendi.
●Kuzey – güney doğrultusundaki ana aks üzerinde yer alan köşe başı parselde, mevcut prefabrik depo yapısı ve mevcut betonarme yapı ile entegre olacak şekilde yeni bir çelik aks eklendi. Eklenen aksla birlikte oluşan 3 farklı yapı, bütüncül bir yaklaşımla ele alınırken, hacim ve mekân duygusu maksimum seviyede hissettirildi.
Ataköy Medicana Hastanesi, İstanbul
Giydirme Cephe Kaplaması
● Evrenol Architects tarafından İstanbul Ataköy’de Medicana Hastanesi için tasarlanmıştır.
● Binayı şekillendiren alanın üçgen formunun planlamada yarattığı dinamik ve çok yönlülük cephede devam ettirilmiş, üçgen şeffaf birimler kristal bir yapıyı çağrıştırmak için belli bir düzen içinde eklemlenmiştir. Üçgen şeffaf cephe yüzeylere, yatayda, her katta rastlantısal bir kurguyu destekleyen yeşil kat bahçeleri eşlik etmektedir.
UNSW Biyolojik Bilim Binası, Sidney, Avustralya
Terracotta Cephe Kaplaması
● Yapı Lahznimmo Architects ve Wilson Architects tarafından tasarlanmıştır.
● Binanın dış cephesi, doğal çevre için bir araştırma alanı olarak binanın amacına bağlanan bir hayvan derisine benzer koruyucu bir tabaka sağlar.
● Cephe binayı sardıkça uyum sağlayan ve değişen bir dizi dış örtü benzeri unsura sahip tasarım, Biyomedikal Bölgeye özgü organik bir estetik üretmiştir.
● Doğal ortamdan ilham alan tasarım, bir kelebeğin hareketlerine gönderme yapmaktadır.
Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi, Lizbon
Seramik Cephe Kaplama
● Portekizliler ayrıca zengin bir heykel ve çini işçiliği geçmişine sahiplerdir.
● Cepheler, ayrık bir altıgen desende döşenmiş 15.000 3D seramik karo ile kaplanmıştır.
● Mimar Amanda Levete, “Bu karmaşık yüzey, su, ışık ve gölge okumaları veriyor, bu alanın tonal ışık niteliklerini yakalayıp büyütüyor,” diye açıklıyor, “ışığı binaya yansıtıyor ve galeri katındaki suyun değişen desenlerini takip ediyor. ”
Kaynakça:
http://www.aluwall.com/pdf/Gunes_Kirici_Sistemler.pdf
https://www.alcodec.com/cephe-sistemleri
https://www.technowood.com.tr/tr/technical-information
http://dengeyapivecephe.com/aluminyum-gunes-kirici-sistemleri
https://altuncephe.com/aluminyum-gunes-kirici
https://hareketlicephe.com/wp-content/uploads/2019/10/smr-01.pdf
https://bosnacephe.com/mekanik-gizli-kanalli-sistem-zikov-sistem/
https://www.yapikatalogu.com/ince-yapi-bitirme-isleri/dogal-tas-dis-cephe-kaplamasi
https://www.yapikatalogu.com/ince-yapi-bitirme-isleri/dis-cephe-kaplamalari
http://verayapi.net/d3.html
https://www.evrenolarchitects.com/projeler-Atakoy_Seapearl_Hastane-199-tr.html
http://www.arfenaluminyum.com.tr/tr-TR/sinterflex-yapistirma–klipsli-cephe-sistem-profilleri/3/65/68/
https://mm2cephe.com/uygulamalarimiz/dogaltas-cephe-sistemleri/
https://www.santiye.com.tr/atakoy-de-parametrik-bir-cephe-1252.html
MAAT Lizbon